14 november 2020

Het Meisje van de Zwaarden is sinds 6 november uit, en ik heb al wat media-coverage weten op te bouwen. Mortsel TV heeft me zonet geïnterviewd voor een nieuwe reportage, en ook Het Laatste Nieuws heeft me nog eens op hun website geslingerd. Waarvoor dank. Een boekvoorstelling zit er deze keer omwille van de Coronacrisis niet in, maar morgen doe ik een 'signeer-aan-de-deur'-evenement dat ik op Facebook gelanceerd heb.

Commentaar?

Uw commentaar op mijn blog? Vragen? Opmerkingen? Die ontvang ik graag! (Reacties worden pas geplaatst na moderatie)
8 september 2020

Totaal onverwacht krijg ik vandaag een telefoontje van Boekscout. Het manuscript is al nagelezen (flink tempo dat jullie erop nahouden, jongens en meisjes!), en ik krijg groen licht voor het derde deel van De Saga van Nordland, namelijk Het Meisje van de Zwaarden. Allicht zijn er nog een paar kleine foutjes die moeten weggestoft, maar het heeft blijkbaar flink geholpen dat ik vier flinke proeflezers met een luizenkam door het manuscript heb laten gaan. Jorrit, Suzy, Jo en Liesbeth, bedankt!

Ook het derde deel is opnieuw de eerste helft van een tweeluik, waarbij Het Meisje van de Katten deel vier wordt. Ik was aanvankelijk van plan om eerst de beide delen te schrijven, maar er waren na de vorige twee delen zoveel reacties van lezers die niet konden wachten op het vervolg, dat ik uiteindelijk overstag ben gegaan, en alvast deel drie heb gefinaliseerd vooraleer ik deftig en wel aan deel vier ben begonnen. Uiteraard betekent dit weer een hoop werk: contract tekenen, kaft laten ontwerpen, handtekeningen verzamelen van geïnteresseerde lezers, uiteraard ook een leesfragmentje klaarmaken dat ik u alvast als voorsmaakje kan aanbieden... Flink wat werk, en ik hoop dat het een beetje meezit, dat we het boek nog onder de kerstboom krijgen!

5 augustus 2020

De lockdown van de laatste weken heeft me gepermitteerd om de laatste hand te leggen aan Het Meisje Van De Zwaarden, de eerste helft van een nieuw tweeluik waarin Sigrunn Ingunnsdottir haar verdere avonturen beleeft. Samen met het nog op stapel staande Het Meisje Van De Katten verslaat het de tocht van Sigrunn naar Qivannelle, het land van de sprekende katten, waar ze haar buitengewone Zegeningen onder controle dient te leren houden. Naast enkele oude bekenden maken we in dit boek kennis met enkele nieuwe personages, sommige vrienden en sommige vijanden, die Sigrunn op haar tocht begeleiden.

Anders dan bij De Dochter Van Het Licht en De Dochter Van De Duisternis, die samen geschreven zijn, staat deel vier nog in zijn meest embryonale stadium. Het was op vraag van vele lezers die maar niet genoeg kregen na het tweede deel dat ik besloten heb om eerst deel drie af te werken, alvorens verder te gaan met deel vier. Vandaag, 5 augustus, heb ik dan het definitieve manuscript doorgestuurd naar de uitgever, en is het wachten op hun oordeel. Alleszins belooft Het Meisje Van De Zwaarden weer een spannend avontuur te worden. Hou mijn pagina alvast in het oog, dan post in binnenkort wel een klein teasertje.

2 juni 2020

Gisteren krijg ik van een vriendin (dank U Chantal) een berichtje dat ik blijkbaar Het Periodiekske heb gehaald, een lokaal zeer veel gelezen magazine met nieuws over onder meer Mortsel. Ik had het eigenlijk niet verwacht, maar natuurlijk is alle reclame mooi meegenomen. Te meer omdat een signeersessie op een fantasy-festival in het water is gevallen door - you guessed it - de coronacrisis. De recensie is bovendien vrij positief.

Deze gekke tijden hebben alvast wel het voordeel dat ik goed opgeschoten ben in het derde deel, Het Meisje Van De Zwaarden. In tegenstelling tot wat in het artikel staat zal dit niet het laatste deel zijn. Net als De Dochter Van Het Licht en De Dochter Van De Duisternis is Het Meisje Van De Zwaarden ook weer de eerste helft van een tweeluik, dat om redenen van dikte in twee is gesplitst. In dit derde deel reist Sigrunn naar Qivanelle om haar gaven leren te gebruiken zonder gevaar voor zichzelf of haar omgeving. De opzet van het boek is lichtjes anders: de reisekjämmer is verleden tijd, en Sigrunn leert nieuwe mensen kennen, sommigen die haar gunstig gezind zijn, anderen die het niet zo best met haar voor hebben. Zodra het boek af is, kan je hier alvast een leesfragment terugvinden, en dan gaat het avontuur voort!

24 december 2019

Terwijl we ons allemaal klaarmaken om kerstavond te vieren, nog even een update. Het tweede deel is dus zoals gepland op 6 december verschenen, en ik heb alvast mijn best gedaan om de promomolen op gang te trekken. Achteraf bekeken ben ik erover verbaasd dat het allemaal zo snel is gegaan; er was minder dan een maand tussen het tekenen van het contract en het verschijnen van het boek.

21 december was niet alleen onze huwelijksverjaardag, ik heb die dag ook nog uitvoerig promotie gevoerd. Eerst ben ik afgezakt naar de studio's van de lokale Radio Express waar ik mijn boek mocht voorstellen. Spannend allemaal! Er is zelfs een video-opname van, die u hieronder kan herbekijken.Daarna was het het lanceerfeestje in Café Manger. Ook daar veel enthousiaste mensen gezien die met een boek naar buiten zijn gewandeld. Voor het derde deel wordt het nu immers een tijdje wachten. Allemaal een prettig kerstfeest en een voorspoedig 2020 gewenst, en ook in het nieuwe jaar zal Sigrunn weer avonturen beleven...

21 november 2019

Alles komt nu een beetje in een stroomversnelling. Nog geen twee weken na het tekenen van het contract voor boek twee is het boek nu al naar de drukker! Over snel gesproken! Het helpt natuurlijk dat de gang van zaken me al bekend was van bij het vorige boek, maar het dient toch gezegd te worden dat het vooral de strakke opvolging van Boekscout is die ervoor heeft gezorgd dat het tweede boek nu al persklaar is. Bovendien heb ik nog meer goed nieuws: de releasedatum is vervroegd van 13 december naar 6 december. Het boek zal dus ruim op tijd af zijn voor onder de kerstboom te kunnen (hint hint), en dit wordt de cover:

Verder heb ik opnieuw een lanceerfeestje gepland. Dat zal op 21 december 2019 van 14u tot 17u te doen zijn in Café Manger, Prins Leopoldlei 106, 2640 Mortsel. Wie bij mij bij die gelegenheid een boek koopt krijgt er van mij een drankbonnetje bovenop! Bij deze bent u van harte uitgenodigd!

11 november 2019

Een heel drukke periode achter de rug! Het lesgeven gaat natuurlijk ook zijn gewone gangetje, en ik heb tussendoor nog een mooi interview gekregen in Het Laatste Nieuws! Daarnaast krijg ik heel veel vragen van mensen die het boek hebben gelezen wanneer het vervolg komt...

En dat zal nog niet te lang duren! Ik heb vandaag bij de uitgever het contract voor boek twee getekend! De titel wordt "De Dochter van de Duisternis", en zoals aangegeven waren de twee delen oorspronkelijk opgevat als één deel. Ik hoop nu dat het boek zo snel mogelijk in productie kan gaan, dat het misschien nog lukt om het voor de feestdagen beschikbaar te hebben. Wie weet... Ik heb intussen al dertien hoofdstukken aan deel drie geschreven, de titel van het derde deel wordt alvast waarschijnlijk "Het Meisje van de Zwaarden".

12 september 2019

De vakantie is (spijtig genoeg weeral veel te snel) voorbij, wat betekent dat ik naast mijn reguliere werk weer wat tijd ga spenderen aan het schrijven. Ook nog heb ik tijdens de vakantie een leuke signeersessie achter de rug bij de Standaard Boekhandel in Brugge. Dikke dank aan Pieter en zijn team!

Spijtig genoeg zijn niet alle boekhandels even happig met het boek in consignatie te willen nemen. De meesten houden de boot af, ééntje wilde wel maar vroeg een commissie van 30 %, wat betekent dat ik er per verkocht boek nog eens wat op ga mogen toeleggen. Gaat niet gebeuren, natuurlijk. De eerste reacties druppelen overigens binnen van mensen die het boek hebben gelezen, en daar zitten enkele mooie woorden van lof tussen. Ik citeer even uit de commentaren op Hebban.nl:

"spannend debuut"

"Ik heb het bijna in één adem uitgelezen!!""

"vlotte schrijfstijl"

"Ik ben geprikkeld om haar (Sigrunn) te volgen in het 2de deel"

Voor de geprikkelden onder ons heb ik alvast goed nieuws: het tweede deel is af, ligt hier klaar om naar de uitgever gestuurd te worden. Ik ga proberen om het tegen de feestdagen klaar te hebben, zodat het boek onder de kerstboom of in de zak van Sinterklaas past. Ik ga zeker en vast ook nog jullie wat prikkelen door binnenkort alvast een fragmentje op de website te zetten. Daarnaast krijg ik ook persoonlijk van heel wat mensen positieve reacties, wat me alleen maar de lust om voort te schrijven doet toenemen!

Ik ben intussen al aan deel drie bezig, maar heb verdraaid er een week niet kunnen werken omdat het toetsenbord van mijn laptop het begeven had. En het is nu eenmaal moeilijk om aan de verdere avonturen van Sigrunn te schrijven zonder de letters A, X, C en F te mogen gebruiken. Ik heb nog in dubio gestaan of ik voor een nieuw toetsenbord zou gaan, of ineens een nieuwe laptop, maar ik zie zo vreselijk op tegen het moeten installeren van al mijn softwareprogramma's.

8 juli 2019

De signeersessie was een succes! Al wie er bij was, dank uit de grond van mijn hart voor de morele steun en de lieve reacties. Ik heb bovendien alleen maar gesigneerde exemplaren moeten uitdelen; wie dacht dat die met een gesigneerd exemplaar een unicum in handen had, is er bij deze aan voor de moeite. Maar toch. Ik heb zelfs enkele oud-studenten over de vloer gehad, en zelfs een verzoekje om een boek op te sturen naar Duitsland, naar een koppel oud-studenten die geëmigreerd zijn naar het land van Bier und Wurst.

De mooiste reactie deze week was evenwel van iemand die erin is geslaagd om het boek op één weekeinde uit te lezen, en al een bespreking te plaatsen op Hebban. Mijn neus is er spontaan van gaan krullen. Wie zich geroepen voelt om hetzelfde te doen, houd ik uiteraard niet tegen. Verder komt het er nu op neer om nog wat meer in de breedte te gaan en mensen trachten aan te spreken die ik van haar noch pluim ken. Ik heb daarom voor het eerst in mijn leven eens wat geld aangesmeten tegen het adverteren op Facebook. Ik dacht bij de targets dat mensen die bijvoorbeeld in Game Of Thrones of Lord Of The Rings geïnteresseerd zijn, ook wel gecharmeerd zouden kunnen zijn van mijn roman. En wat gebeurt er? Ik krijg allemaal likes van wildvreemden. Zeer leuk, maar nu hopen dat er nog een paar bij zijn die het boek willen kopen. Ik kan het nog steeds aanraden.

Mijn persoonlijke voorraad bestelde boeken is intussen bijna gehalveerd, dus het loopt wel lekker. Maar wie graag nog een boek wil bestellen bij mij is altijd welkom om mij aan mijn mouw te trekken. Met dit warme weer draag ik overigens korte mouwen, dus het zal zeker opvallen.

En binnenkort ga ik er twee weekjes tussenuit. Na een druk academiejaar heb ik ook even vakantie verdiend, en daarna zet ik me uiteraard weer achter mijn toetsenbord om deel twee te finaliseren. En te bloggen, natuurlijk!

3 juli 2019

Maandag is mijn eerste exemplaar er dan met de post doorgekomen. Ik kan iedereen bij deze aanraden om zelf een boek te schrijven, al was het alleen al voor de kick om een gedrukt exemplaar in handen te houden waar niet alleen je eigen naam op staat, maar waar je de geschreven neerslag van je eigen hersenspinsels zwart op wit gedrukt ziet! Geweldig nieuws natuurlijk, alleen is het in spanning afwachten of de levering boeken op tijd binnen gaat zijn. In de loop van maandag krijg ik echter het bericht dat de boeken alvast gearriveerd zijn bij Boekscout.

Dinsdag stopt dan het bestelwagentje van PostNL voor de deur (één dag levering! bpost kan er een puntje aan zuigen), en de chauffeur moet ocharme vijftig kilo boeken tot aan de voordeur brengen. Normaal moest ik tekenen voor ontvangst, maar plots was het niet meer nodig. Misschien heeft het er wel mee te maken dat zijn bestelwagentje intussen het verkeer in de Edegemsestraat blokkeerde. Wie zal het zeggen? Hoe dan ook kan ik beginnen met de exemplaren te distribueren die al voorbesteld zijn. Eerste stop mijn ouders, die apetrots zijn dat hun zoon eindelijk iets gepubliceerd heeft (de wiskundeartikels tellen weer niet mee, zeker?) Mijn moeder heeft zelfs een exemplaar aan haar kapster verkocht! Ik merk tot mijn grote vreugde bovendien dat er al een tiental boeken via de website van Boekscout aan de man is gebracht.

Dinsdagavond komt er dan een ploeg van MortselTV voor een interview. Het is mooi weer in 't Parkske en er wordt beslist de opnames buiten te houden. MortselTV zet graag talent uit onze stad in de kijker, en ik ben zeer vereerd hieraan te mogen deelnemen. De opnames zijn van de eerste take al ingeblikt, en het is even afwachten naar het resultaat.

Bij de website van Standaard Boekhandel staat het boek intussen ook vermeld, zij het dat de begeleidende tekst er één is van een ander boek, iets van de één of andere voetbalmanager. Ik voel me gelijk al een beetje de lokale Balthazar Boma, maar ik stuur toch maar een mailtje naar mijn contact bij Standaard Boekhandel om te vragen of er misschien een ander tekstje kan bijstaan dat iéts meer met mijn eigen boek te maken heeft.

Woensdag wordt het boek dan vervolgens ook nog bij De Boekuil in Mortsel in consignatie gelegd. De mensen van De Boekuil zijn zéér vriendelijk, maar om een signeersessie af te spreken is het nog even afwachten totdat alledrie de zaakvoerders uit vakantie zijn. Dat zal dus augustus worden. Geen probleem, want mijn vakantie begint intussen ook te lonken. Mijn ouders contacteren me overigens dat het boek ook bij Bol staat. Er staat evenwel nog geen fotootje bij, en ook staat de informatie van de launch party open en bloot op internet. Nu wil ik wel wat belangstelling voor mijn boek, maar het is niet de bedoeling om het ganse klantenbestand van Bol uit te nodigen. Er gaat dus een mailtje de deur uit om dit recht te zetten.

En als klap op de vuurpijl even vermelden dat ik van één van mijn ex-studenten, die het boek wilde kopen, nog een bos bloemen er bovenop heb gekregen. Dat moet dus écht niet, maar de reacties zijn wel hartverwarmend...

Bekijk hier het interview op Mortsel TV:28 juni 2019

Vandaag is het de grote dag!

Ik ben al heel de morgen in de weer om te checken of het boek al verschenen is in de webwinkel van Boekscout. En ja hoor, het is zo ver! De promotiemails zijn op het moment van schrijven net de deur uit. Ik ben ook al bezig met enkele andere boekhandels aan te schrijven om ervoor te zorgen dat het boek in de webwinkel verkrijgbaar is. Zo staat er op de website van Standaard Boekhandel al een vermelding, die gek genoeg alleen maar gevonden kan worden via het ISBN-nummer en niet via naam of titel van het boek, en voorlopig staat het nog op "niet leverbaar", maar ik heb de mensen een mailtje geschreven, en zodra ik een permanente link heb waarop het boek kan besteld worden, zet ik het op de hoofdpagina. Bij Fnac.be is er voorlopig nog niets te zien, maar ik heb hen ook een mailtje gestuurd. Ik hoop dat binnenkort ook Bol.com toehapt.

Spijtig genoeg heb ik zelf nog geen exemplaar in handen gehad. Het is onderweg met de post, maar gezien de manier waarop de Belgische posterijen "werken", zal het misschien nog een paar dagen duren. Vandaag zit ik een dag aan zee om te ontstressen, ook al na de vele, vele examens die ik heb afgenomen, en terwijl vrouwlief de markt van Blankenberge onveilig maakt, zet ik alles gereed om de grote verkoopslag aan te vatten. Want wat heb je nu tenslotte aan een boek als niemand het leest? Voorlopig zijn dus de enige twee bestelkanalen bij mij persoonlijk of via de website van Boekscout zelf. Er komen bovendien geen verzendkosten bij, dus dat moet u alvast niet tegenhouden om het boek te bestellen!

En dan nog één kleinigheid: ik had beloofd om tussen al diegenen die zich hadden aangemeld voor de promotiemailing, een boek te verloten. De onschuldige kinderhand heeft haar werk gedaan, en de winnaar is...

Enya Vermeyen

Proficiat, Enya. Het boek komt naar je toe! En aan al wie niét Enya Vermeyen is, heb ik een goeie tip om een boek te kopen voor vakantielectuur...

25 juni 2019

Wat een week is het geweest!

Toen de layout binnenkwam, bleek de resolutie van de kaart binnenin nog niet helemaal op punt te staan. Ik heb me als een bezetene tussen twee examens door op een herontwerp geworpen, en gelukkig heb ik de boel nog op tijd klaargekregen. Niets staat de verschijning nu nog in de weg. Ook Boekscout heeft kennelijk het eerste exemplaar al bekeken en goed bevonden, dus het is even afwachten totdat ik het daadwerkelijk in mijn handen heb. Ik heb intussen ook al een boel promotiemateriaal bij elkaar gescharreld, en niets staat de verschijning nu vrijdag nog in de weg! Ik had even gedacht dat we de deadline niet zouden halen, maar het is allemaal goed gekomen.

En dan nu: waar kan je het boek kopen? Wel, wie mij persoonlijk kent, mag me gewoon aan mijn mouw trekken. Ik heb een behoorlijk voorraadje ingeslagen, dus allicht kan ik u verder helpen. Lukt dat niet, dan kan u het boek bestellen op de website van de uitgever Boekscout. Zodra er een rechtstreekse link is, zal ik deze aanpassen. Wie het boek liever in de gewone boekhandel om de hoek bestelt, het ISBN-nummer is 978-94-638-9385-5. Voor grote e-tailers zoals bijvoorbeeld Standaard en Bol zal ik links plaatsen zodra de boeken in hun systeem zitten.

En nu begint het echte werk: promotie maken! Diegenen die ingetekend hebben op de promotiemail, mogen deze vrijdag in hun mailbox verwachten. Uiteraard wordt er vrijdag één iemand uitgeloot die het boek gratis van me krijgt. Die informatie zal ik ook vrijdag posten. Zaterdag 6 juli is er dan de launch party, en uiteraard bent u welkom. Denk erom: niets is deze vakantie leuker bij zo'n lekker weertje om ergens in een hangmat te kruipen met een goed boek op de schoot en een verfrissende cocktail binnen handbereik!

7 juni 2019

Daar is 'ie dan: de cover! Ik heb vandaag van de uitgever het binnenwerk en de kaft toegestuurd gekregen, en ik ben stiekem wel een beetje trots. Er moeten misschien nog een paar typografische puntjes bijgewerkt worden, maar de cover is alvast zeer veelbelovend. Ook weet ik intussen de dikte en de prijs van mijn boek: het zal 324 bladzijden tellen, en de prijs is vastgesteld op 22,99 euro. ISBN-nummer wordt 978-94-638-9385-5. Drie weken scheiden me nu nog van de officiële releasedatum. Het is dan ook tijd om stilletjesaan aan de promotie te denken. Eén signeersessie is al binnen, maar nu ik het artwork heb, kan ik de komende weken wat meer concrete plannen maken.

Niet vergeten overigens om 6 juli in uw agenda aan te duiden voor het lanceerfeestje! Zaterdag 6 juli 2019 doorlopend van 14u tot 18u in de Edegemsestraat 42, 2640 Mortsel. Het perfecte alibi om u wat vakantielectuur aan te schaffen voor de komende zomer! Als u van plan bent langs te komen is een mailtje altijd handig meegenomen.

23 mei 2019

Ik zit nog net niet aan de 200 geïnteresseerden, en ik heb vandaag het verlossende bericht van de uitgever gekregen dat het finale manuscript aanvaard is! Gedaan dus met voor de zoveelste keer de boel door de spelcorrector te halen en de punten en komma's te verplaatsen! Het werd overigens tijd, want intussen scheiden nog 5 weken me van de release van het boek, dus wordt het stilaan tijd om promotie te beginnen te maken. Hoe dan ook, ik heb de vooropgestelde deadline netjes gehaald. Het boek zal nog voor de vakantie klaar zijn, dus u weet al wat u deze zomer gaat kunnen lezen!

Aangezien het toch wel lijkt dat de releasedatum van 28 juni gehaald zal worden, is het tijd om werk te beginnen maken van mijn promofeestje. Yes, there's a party and you are invited! Zoals de zaken er voor staan zal ik op zaterdag 6 juli 2019 doorlopend van 14u tot 18u bij mij thuis een boekpresentatie houden. U bent dus allen van harte welkom om het boek eens te komen bekijken, doorbladeren, en wie weet, zelfs te kopen (!) Eén en ander wordt gefaciliteerd met een glaasje en een hapje - misschien koopt u sneller mijn boek in beschonken toestand; wie weet. Ik wil wel een klein beetje een schatting maken op hoeveel mensen ik mag rekenen, dus als u van plan bent langs te komen, dan apprecieer ik ten zeerste een mailtje, kwestie om te weten hoeveel flessen ik moet laten aanrukken.

Wat het boek zelf betreft, is het nu tijd voor artwork. Er is al een kaftafbeelding gekozen (ik heb die toch al lekker gezien en u moet nog wachten, hi hi hi), en zodra ik daar nieuws over heb, zal u het wel lezen op deze pagina. De foto voor op de flap is ook al bepaald; u kan al een voorsmaakje krijgen als u bovenaan deze pagina op 'over de auteur' klikt.

14 mei 2019

Het aantal geïnteresseerden is gestegen tot boven de 150! Dat loopt dus als een trein; afwachten of dit ook gaat resulteren in verkoop. De prijs voor de verste geïnteresseerde gaat alleszins naar Nieuw-Zeeland (merci nonkel Frans!)

Ik heb intussen ook mijn eerste twee signeerdeals binnen. Ik ken iemand in de Standaard Boekhandel van Brugge, en als alles goed gaat, dan zal ik daar op 10 augustus een uurtje of twee gaan zitten om mijn boek te signeren. Er moeten echter nog eerst wat praktische afspraken gemaakt worden, dus alles is nog onder voorbehoud. Ook in mijn vaste boekhandel, De Boekuil in Mortsel, zal er waarschijnlijk wel nog iets georganiseerd worden, maar dat zal iets later zijn dan de lancering van het boek, want twee van de drie vaste medewerkers zijn op dat moment met vakantie, en ik had de indruk dat ze er alledrie graag bij waren geweest.

Daarom speel ik met een nieuw ideetje: ik ga bij mij thuis een kleine launch party organiseren! Waarschijnlijk het eerste weekeinde na het verschijnen, dus denk aan het eerste weekeinde van juli, maar we zijn er nog niet helemaal uit. De bedoeling is dat u allen welkom bent bij mij thuis voor een natje en een droogje, en als u wil kan u dan het boek kopen. Dat moet natuurlijk niet, als u alleen maar wil langskomen voor dat natje en dat droogje dan bent u natuurlijk ook van harte welkom. Voor precieze informatie: hou deze blog in het oog!

Het begint wel spannend te worden. Nog minder dan zeven weken scheiden me van de release. Ik heb net de laatste hand gelegd aan de laatste revisie, en vandaag is de fotograaf langsgeweest voor een foto op de cover. Ik heb de beste foto's op Facebook gepost met de vraag om de foto die je het meest geschikt vindt te liken, zodanig dat ik een beetje een opinie krijg van mensen die meer over grafische esthetiek weten dan ikzelf (wat overigens geen kunst is). Er tekent zich al één duidelijke winnaar af.

Mannekes, dat begint hier serieus te worden!

11 mei 2019

Meer dan 50 geïnteresseerden. Op nog geen 24 uur tijd!

Ik moet er eigenlijk bij zeggen dat ik een beetje versteld sta van de kracht van sociale media. Ik had eerst een berichtje gestuurd naar mijn naaste familie met de melding dat ik ene boek heb geschreven, en of ze alstublieft dankuwel merci geïnteresseerd zouden zijn in een promomail. Dan dacht ik om even mijn schare vrienden (waaronder veel oudstudenten) op Facebook te mobiliseren. En kijk: de interesse blijft maar binnen stromen. Op zo'n moment besef je wat voor een krachtig instrument een sociaal medium als Facebook is. Aan allen die hun interesse al hebben laten blijken: alvast een welgemeende dankbetuiging uit het diepste van mijn hart!

Mark Zuckerberg (dienen nerd met dat brilleken) zal echter niet dadelijk mijn vriend worden. Ik was eerst begonnen met mijn vriendenkring persoonlijk aan te schrijven met een chatbericht. Kwestie dat zoiets toch al iets persoonlijker is, en wat vriendelijker overkomt. Dat was evenwel zonder de tussenkomst van de CEO gerekend, want na een vijftigtal mailtjes werd ik (uiteraard) plots geblokkeerd, en bevind ik me tot morgenavond in Facebook jail. Een berichtje op mijn tijdlijn deed echter wonderen, en de aanmeldingen blijven nu maar binnenstromen. Waarvoor overigens mijn oprechte dank; je moet het maar durven, je interesse betuigen voor een boek dat in de diepste hellekrochten van mijn verbeelding is ontstaan, en waar je op voorhand niet van weet of de schrijver, ik dus, wel over al zijn verstandelijke vermogens beschikt. Ik beloof u alvast echter een spannende sage die u niet onberoerd zal laten! De finale van Temptation Island is er niets bij!

Maar het boek krijgt nu stilaan vorm. Ik heb met mijn uitgever vandaag nog een intens heen-en-weer-mailgesprek gevoerd over de vormgeving, en ook dat lijkt stilaan in zijn plooien te vallen. Ik heb me overigens al drie dagen nagenoeg als een kluizenaar opgesloten met mijn manuscript om de laatste punten en komma's op hun plaats te krijgen, en ook dát schijnt aardig te lukken. Waar ik eerst nog dubbel sloeg van paniek bij een deadline van 28 juni, lijkt de datum nu plots een stuk haalbaarder. Dus: allemaal op tijd om het boek mee te nemen op vakantie, als lectuur terwijl u op het één of ander zonnig strand de éne cocktail na de andere achterover slaat. Mooier dan dat kan het leven toch niet worden? Zeg nu zelf!

En om alvast één dwingende vraag te beantwoorden: van zo'n boek schrijven, word je daar nu rijk van? Ik zal het zo stellen: ik ga voorlopig mijn daytime job nog niet dadelijk opgeven. Waarvoor doe ik het dan? Wel, voor de kick! Ik heb een verhaal in gedachten dat ik met de wereld wil delen, en niets lijkt me leuker dan dat u mijn diepste hersenspinsels gewoon ter hand kan nemen en lezen. Of het een succes wordt? De filmstudio's hebben voorlopig nog niets laten weten in verband met de filmrechten (Jennifer Lawrence en Brad Pitt antwoorden niet op mijn mails), maar ook daar, als er verandering komt, dan leest u het op deze blog. Maar ik zou voorlopig niet te zeer hopen.

8 mei 2019

Maandag heb ik het contract getekend! Het wordt allemaal zeer spannend nu. Boekscout heeft me een lijstje gegeven met opmerkingen die ik nog in het manuscript moet verwerken; ik ben zoals gezegd geen taalkundige, dus ik moet hier en daar nog een beetje mijn grammatica verifiëren, en vooral de interpunctie moet uniformer. Vol goede moed ben ik begonnen met de voorlaatste revisie. Als laatste ga ik zelf mijn eigen boek nog eens lezen - niet altijd een goed idee, want je leest makkelijker over je eigen fouten heen - maar ik kan Liesbeth, mijn corrector, moeilijk vragen om het boek nóg eens te lezen. Ze heeft me al zeer goed geholpen bij de eerste draft; nu wordt het een beetje mijn eigen verantwoordelijkheid.

En het worden dus twee boeken. Alleen het eerste deel al! Ik had in mijn oorspronkelijk idee vier boeken in gedachten, wat betekent dat, als ik ze nog eens allemaal in tweeën moet splitsen, ik uiteindelijk op acht zal uitkomen! Ik hoop dat u nog even met me mee bent... Met het herlezen van het eerste deel beleef ik het verhaal nog eens helemaal terug, en zonder te veel pluimen op mijn eigen hoed te willen steken, meen ik dat ik toch best trots mag zijn op wat ik gepresteerd heb. Het is een spannend verhaal geworden. Ik merk wel dat ik een voorliefde heb voor lange volzinnen. Ik heb ooit nog Latijn gestudeerd, en ik zal waarschijnlijk iets te veel geïnspireerd geweest zijn door Julius Caesars proza, want die man kon er ook wat van. Bij de eerste draft vond Liesbeth dat nog een goed idee, want op een boek met lange zinnen kan je langer kauwen en je krijgt er sneller een voldaan gevoel door. Zegt zij.

Praktisch gezien wordt De Dochter van het Licht de titel van het eerste deel. Als werktitel voor het tweede deel heb ik voorlopig De Dochter van de Duisternis in gedachten. Ik wil namelijk toch nog benadrukken dat de twee boeken als één geheel moeten gezien worden, zelfs al worden het dus twee fysieke volumes. De uitgever heeft me gezegd dat ik wel genoeg exemplaren van het eerste deel moet verkopen; wat ik kan begrijpen. Maar het zou natuurlijk zonde zijn als het vervolg nooit het daglicht zou zien. Een warme oproep aan jullie, bloglezers, om een beetje reclame te maken voor mijn boek. Als jullie een vervolg willen, moeten jullie het eerste deel maar massaal kopen. Het klinkt een beetje als chantage. Maar uiteraard met de beste bedoelingen.

Hoe dan ook ligt het schrijfwerk voor het vervolg even stil. Nu gaat alle aandacht naar het eerste boek. Mijn uitgever stelde 28 juni voor als verschijningsdatum, maar ik heb nog een boel examineerwerk voor de boek de komende maand, dus ik weet niet of ik die deadline ga halen. Ik ga alleszins ook al een fragment van het boek op mijn webpagina plaatsen, kwestie om alvast wat geïnteresseerden warm te maken.

1 mei 2019

Vandaag een eerste kennismakingsgesprek achter de rug met uitgeverij Boekscout. De uitgever was me onder de aandacht gekomen omdat de dochter van een ex-medestudent er ook een boek uitgeeft. Ik heb dan maar de stoute schoenen aangetrokken en mijn manuscript toegestuurd, en in tegenstelling tot de vorige uitgeverijen, die meestal nog niet de beleefdheid hebben om te antwoorden, kreeg ik binnen een week een telefoontje van de uitgever! Ja, wat je daar hebt is publiceerbaar. En ik krijg er prompt een uitnodiging bovenop voor een auteursbijeenkomst, waar het verse bloed dat bij de uitgever binnenstroomt, kennis kan maken met de uitgever, zijn medewerkers en zijn filosofie. Enige nadeel: de uitgever is in Soest gelegen, nog achter Utrecht. Mijn vader had me aangeboden om er samen een roadtrip van te maken, dus we hebben de Dag van de Arbeid gezellig doorgebracht met heel Nederland te doorkruisen.

En dus zitten we daar met z'n tweeën in de wagen. In België is het een feestdag, in Nederland niet, wat te merken is aan het verkeer eens we de grens gepasseerd zijn. Rond de middag arriveren we in Soest en we gaan eerst een hapje eten. Dan naar de uitgever. We worden vriendelijk ontvangen door Anoek Polman, het hoofd van de manuscriptenafdeling, die ons tijdens een gezellige namiddagsessie de filosofie achter Boekscout uit de doeken doet. Boekscout is een Print-On-Demand-uitgeverij: de boeken die ze uitgeven, worden pas geproduceerd vanaf het moment dat er vraag naar is. Voordeel is dat ze daardoor geen stock hebben, en dus met kleinere oplagen kunnen werken, wat het mogelijk maakt om meer jonge beginnende schrijvers zoals ikzelf een kans te geven. Je staat er werkelijk niet bij stil wat voor een politiek krabbenwerk er zich achter de schermen van zo'n uitgeverij roert: onderhandelen met boekhandels, drukkerijen, bol.com... maar het is kennelijk quasi niet te doen om als niet-gevestigde naam een boek uit te geven. Realitysoapsterren daarentegen die er niet voor terugdeinzen om in primetime hun broek af te steken op tv, worden door gevestigde uitgevers, die maar wat graag grote verkoopcijfers showen, binnengehaald, zelfs al kunnen ze zelf niet zonder dt-fouten schrijven - dergelijke lieden láten immers boeken schrijven.

Zo werkt Boekscout blijkbaar niet. In het gezelschap zit een allegaartje aan schrijvers die op diverse thema's werken. Eén mevrouw werkt aan een cursus Nederlands voor anderstaligen. Een andere vrouw schrijft iets over het Joodse geloof en de kaballa, een zwarte man over het verband tussen natuurgodsdiensten en het christendom in Afrika. Ook een aspirant-thrillerschrijver van wie het gegeven van zijn boek mij al dadelijk aanspreekt. Nog twee thrillerschrijvers, een vrouw met een gedichtenbundel... Gelukkig zit ik er niet als enige Belg tussen de Nederlanders, er zijn ook twee landgenoten. Nochtans kan ik de directe confrontatiestijl van de Nederlanders wel goed appreciëren; Nederlanders zijn eerlijk, en ze zullen het ook met zoveel woorden zeggen als je schrijfsels voor geen meter werken.

Daarna krijgen we één voor één een korte beoordeling over ons werk. Voor mijn schrijfsels zijn ze redelijk lovend; Anoek licht ook toe dat, als het werk niet goed genoeg zou zijn, ze ons niet tot in het verre Soest zouden hebben uitgenodigd. Oef, een geruststelling! Er zijn misschien toch nog wel wat taalkundige puntjes die kunnen verbeterd worden - per slot van rekening ben ik van opleiding wetenschapper en geen linguïst - maar die krijgen we natuurlijk pas te horen zodra we toezeggen om met de uitgever in zee te gaan. En dan krijgen we voorwaar een contract onder onze neus geschoven! Spannend is dat allemaal! We mogen uiteraard rustig nadenken en het contract eens uitpluizen. Het valt me overigens op dat het - gelukkig - in niet té juridische termen is opgesteld en dat er naar mijn mening een mooi evenwicht is tussen de rechten en plichten van uitgever en auteur.

Mijn enige major quibble is dat - zoals me telefonisch al aangegeven was - het boek te dik is, en het waarschijnlijk in twee delen moet worden uitgegeven. Ik ben intussen al aan een tweede volume aan het schrijven (ja hoor, even dik), dus moet wel even slikken als ik bedenk wat dat betekent voor mijn toekomstplannen als auteur. Ik besluit even de zaken af te wachten en de telefonische nabespreking volgende maandag af te wachten. Ik ben echter zeer te spreken over de manier waarop Boekscout ons, auteurs, respectvol behandelt en ben erg geneigd om met hen in zee te gaan.