Vandaag een eerste kennismakingsgesprek achter de rug met uitgeverij Boekscout. De uitgever was me onder de aandacht gekomen omdat de dochter van een ex-medestudent er ook een boek uitgeeft. Ik heb dan maar de stoute schoenen aangetrokken en mijn manuscript toegestuurd, en in tegenstelling tot de vorige uitgeverijen, die meestal nog niet de beleefdheid hebben om te antwoorden, kreeg ik binnen een week een telefoontje van de uitgever! Ja, wat je daar hebt is publiceerbaar. En ik krijg er prompt een uitnodiging bovenop voor een auteursbijeenkomst, waar het verse bloed dat bij de uitgever binnenstroomt, kennis kan maken met de uitgever, zijn medewerkers en zijn filosofie. Enige nadeel: de uitgever is in Soest gelegen, nog achter Utrecht. Mijn vader had me aangeboden om er samen een roadtrip van te maken, dus we hebben de Dag van de Arbeid gezellig doorgebracht met heel Nederland te doorkruisen.
En dus zitten we daar met z'n tweeën in de wagen. In België is het een feestdag, in Nederland niet, wat te merken is aan het verkeer eens we de grens gepasseerd zijn. Rond de middag arriveren we in Soest en we gaan eerst een hapje eten. Dan naar de uitgever. We worden vriendelijk ontvangen door Anoek Polman, het hoofd van de manuscriptenafdeling, die ons tijdens een gezellige namiddagsessie de filosofie achter Boekscout uit de doeken doet. Boekscout is een Print-On-Demand-uitgeverij: de boeken die ze uitgeven, worden pas geproduceerd vanaf het moment dat er vraag naar is. Voordeel is dat ze daardoor geen stock hebben, en dus met kleinere oplagen kunnen werken, wat het mogelijk maakt om meer jonge beginnende schrijvers zoals ikzelf een kans te geven. Je staat er werkelijk niet bij stil wat voor een politiek krabbenwerk er zich achter de schermen van zo'n uitgeverij roert: onderhandelen met boekhandels, drukkerijen, bol.com... maar het is kennelijk quasi niet te doen om als niet-gevestigde naam een boek uit te geven. Realitysoapsterren daarentegen die er niet voor terugdeinzen om in primetime hun broek af te steken op tv, worden door gevestigde uitgevers, die maar wat graag grote verkoopcijfers showen, binnengehaald, zelfs al kunnen ze zelf niet zonder dt-fouten schrijven - dergelijke lieden láten immers boeken schrijven.
Zo werkt Boekscout blijkbaar niet. In het gezelschap zit een allegaartje aan schrijvers die op diverse thema's werken. Eén mevrouw werkt aan een cursus Nederlands voor anderstaligen. Een andere vrouw schrijft iets over het Joodse geloof en de kaballa, een zwarte man over het verband tussen natuurgodsdiensten en het christendom in Afrika. Ook een aspirant-thrillerschrijver van wie het gegeven van zijn boek mij al dadelijk aanspreekt. Nog twee thrillerschrijvers, een vrouw met een gedichtenbundel... Gelukkig zit ik er niet als enige Belg tussen de Nederlanders, er zijn ook twee landgenoten. Nochtans kan ik de directe confrontatiestijl van de Nederlanders wel goed appreciëren; Nederlanders zijn eerlijk, en ze zullen het ook met zoveel woorden zeggen als je schrijfsels voor geen meter werken.
Daarna krijgen we één voor één een korte beoordeling over ons werk. Voor mijn schrijfsels zijn ze redelijk lovend; Anoek licht ook toe dat, als het werk niet goed genoeg zou zijn, ze ons niet tot in het verre Soest zouden hebben uitgenodigd. Oef, een geruststelling! Er zijn misschien toch nog wel wat taalkundige puntjes die kunnen verbeterd worden - per slot van rekening ben ik van opleiding wetenschapper en geen linguïst - maar die krijgen we natuurlijk pas te horen zodra we toezeggen om met de uitgever in zee te gaan. En dan krijgen we voorwaar een contract onder onze neus geschoven! Spannend is dat allemaal! We mogen uiteraard rustig nadenken en het contract eens uitpluizen. Het valt me overigens op dat het - gelukkig - in niet té juridische termen is opgesteld en dat er naar mijn mening een mooi evenwicht is tussen de rechten en plichten van uitgever en auteur.
Mijn enige major quibble is dat - zoals me telefonisch al aangegeven was - het boek te dik is, en het waarschijnlijk in twee delen moet worden uitgegeven. Ik ben intussen al aan een tweede volume aan het schrijven (ja hoor, even dik), dus moet wel even slikken als ik bedenk wat dat betekent voor mijn toekomstplannen als auteur. Ik besluit even de zaken af te wachten en de telefonische nabespreking volgende maandag af te wachten. Ik ben echter zeer te spreken over de manier waarop Boekscout ons, auteurs, respectvol behandelt en ben erg geneigd om met hen in zee te gaan.